Artık diş lekeleri ve çarpıklığı sorun olmaktan çıkıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Temmuz 2008 20:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Güzel bir gülümseme hayali çok uzak değil

Dişleriniz aralıklı, beyazlığını yitirmiş ya da çarpık diye ağız dolusu gülmekten vazgeçmeyin. Çünkü günümüzde estetik diş hekimliği uygulamaları dişlerde her derde deva olabiliyor!

Dişlere protez hangi durumlarda uygulanır?

Eksik dişler nedeniyle kaybedilen fonksiyonların, konuşmanın ve estetiğin geri kazanılması için dişlere protez uygulaması yapılır. Protez; diş eksikliğinin sayısına veya konumuna göre sabit ya da hareketli olarak uygulanır. Sabit protezlerde; metal destekli porselenler ve metal desteksiz porselenler kullanılır. Metal destekli porselenler, genellikle diş eksikliğinin birden fazla olduğu durumlarda ve azı dişlerindeki eksikliklerin giderilmesinde kullanılır. Metal desteksiz porselenler ise estetiğin önemli olduğu ön dişlerde ve tek diş restorasyonlarında uygulanır.

Metal desteksiz porselenler nelerdir?

Estetiğin günümüzde daha fazla önem kazanmasıyla standart hale gelen metal destekli porselen kullanımı yerine göze daha güzel ve hoş görünen metal desteksiz porselen kullanımını da artmıştır. Metal desteksiz porselenler, ışık geçirgenliği ve diş rengine yakın olmaları nedeniyle daha estetiktir.

Laminalarda (yaprak diş) olduğu gibi; çapraşıklık, dişler arasında boşluk olduğu durumlarda, beyazlatma ile yeterli sonuç alınamadığında, bir veya iki diş eksikliğinde, aşırı kron harabiyeti ve büyük dolgu bulunan dişlerde uygulanabilir. Bazı metallere alerjisi olan insanlarda rahatlıkla uygulanabilir.

Porselen laminalar hangi durumlarda kullanılır?

Porselen laminalar (yaprak diş); diş yapısının bozuk (şekil, renk bozukluğu) olduğu durumlarda uygulanan, tamamen estetik ve metal desteksiz porselendir. Dişler arasında boşlukların bulunduğu, çapraşıklığın olduğu (hastaların ortodontik tedaviyi kabul etmediği durumlar) ve dişlerdeki renk bozukluğunda beyazlatma işlemiyle yeterli sonucun alınamayacağı düşünüldüğü durumlarda kullanılabilir. Porselen lamina yapımında, dişin sadece ön kısmından kesim gerçekleştirilir. İnce bir tabaka halindeki porselen dişe yapıştırılır.

Diş eti estetiği için neler yapılabilir?

Yapılan protezler, estetiğin geri kazanılmasında oldukça önemli bir adımdır; ancak diş tek başına estetiği sağlayamaz! Ağız estetiğinde diş etinin de oldukça önemli bir rolü vardır. Güldüğümüz zaman; normal durumlarda, üst dişlerin 2-3 mm yukarısına kadar diş eti görülebilmelidir. Gülüş esnasında diş eti 2-3 mm'den daha fazla görünüyorsa (Gummy Smile) dişleriniz güzel ve sağlıklı olsa bile estetik olarak yeterli sayılamaz. Bu durumda diş eti cerrahisi ile diş boyları uzatılarak ve gerekiyorsa porselen laminalar uygulanarak estetiğiniz sağlanabilir.

DR. M. SİNAN OCAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber